Siin on alustuseks mõned olulised andmed, mida peaksite VF-rehvide kohta teadma.

Põllumajandusmasinatele sobivate rehvide valimine võib olla keeruline. Tehnoloogia areneb pidevalt ja kõigil uutel leiutistel võib olla raske silma peal hoida. Võib-olla olete kuulnud kedagi VF-rehvidest rääkimas ja küsinud endalt järgmist.

Mis on VF-tehnoloogia? Kas peaksin valima oma traktorile VF-rehvid? Millisteks põllutöödeks on VF-rehve soovitatav kasutada?

Siin on alustuseks mõned olulised andmed, mida peaksite VF-rehvide kohta teadma.

  • VF tähendab very high flexion ehk väga hea painduvus. See on ETRTO (Euroopa rehvide ja velgede tehniline organisatsioon) ja TRA (rehvi- ja veljeliit) kasutusele võetud standard, mis on IF-tehnoloogia (improved flexion ehk täiustatud painduvus) edasiarendus.  
  • VF-tehnoloogia võimaldab teie põllumajandusmasinatel kanda väiksema rõhu juures suuremaid koormusi. Tegelikult on VF-tehnoloogiaga rehv kavandatud sama rõhu juures kandma 40% rohkem kaalu kui tavaline rehv.
  • VF-tehnoloogia on pinnase jaoks hea. Kuna VF-rehv vajab väiksemat rõhku, on sel suurem toetuspind ja seega vähendab see pinnase tihendamist.

Milline on pinnase tihendamise tegelik mõju?

Hiljutised hinnangud on näidanud, et viimase kümne aasta jooksul on enam kui 20% põllukultuuridest kaotatud maa ja põllukultuuride kahjustamise tõttu, kuna põllumajandusmaa on tihendatud.

Pinnase tihendamise piiramine on seega oluline, et maksimeerida hektarisaaki, säilitades samal ajal nii pinnase terviklikkust kui ka selle eripära. Liiga tihedas pinnases kasvav taim ei saa kõiki vajalikke toitaineid kätte. See toob kaasa väetiste raiskamise ja taimede tootlikkuse vähenemise. Seega võib VF-rehvide kasutamine tagada jätkusuutlikuma ja keskkonnasõbralikuma põllumajandustegevuse.

Kas VF-tehnoloogial on puudusi?

Lihtne vastus on, et VF-rehvidel ei ole võrreldes teist tüüpi rehvidega mingeid silmanähtavaid puudusi. VF-rehvid on sama vastupidavad kui teised rehvid, sest need on kohandatud taluma madalat rõhku. Lisaks rehvirandi tugevdusele ja spetsiaalsetele kangastele on neil ka eriline konstruktsioon – elemendid, mis muudavad rehvid ohutuks ja vastupidavaks. Tegelikult peavad need rehvid 10% kauem vastu kui standardsed samaväärsed rehvid.

Kuidas on lood VF-rehvide mugavusega?

Üldine arvamus on, et VF-rehvid pakuvad rohkem mugavust ja paremat sõidetavust kui tavalised rehvid. Põllumajandustootjad peavad siiski arvestama, et see on subjektiivne ning sõltub nende eelistustest ja sellest, milleks sõidukeid kasutatakse. Mõni leiab, et kõige mugavam on kasutada painduvat rehvi, teised aga eelistavad jäigemat.

Niisiis: kas te peaksite oma traktorile panema VF-rehvid?

Tõeline vastus on, et see oleneb asjaoludest –teie töö- ja transpordirutiinist, toimingutest, tee ebatasasusest ja paljudest muudest teguritest.

Kuna iga põllumajandustootja on ainulaadne ning tal on kindlad vajadused, eelistused ja tööolud, on ka rehvide valik täiesti individuaalne. Ei ole olemas üht universaalset lahendust, mis sobiks kõigile põllumajandustootjatele üle kogu maailma.

BKT asjatundlike tehnikute ülesanne on hinnata teie vajadusi ja aidata teid õige rehvi valimisel, et mõista, kas VF-rehv on teie jaoks õige ja kõige tõhusam lahendus või mitte. Rehve on palju ja õige rehvi valimine võib olla keeruline, seega ärge kartke küsida asjatundjate arvamust. Ükski küsimus ei ole vale.

Pildigalerii